A. Wat zijn de namen van de planeten in ons zonnestelsel? De namen van ons zonnestelsel vanaf de zon zijn:
Mercurius, de diameter is 4.880 km en de afstand tot de zon is 57.910.000 km. Venus, de diameter is 12.104 km de afstand tot de zon is 108.208.930 km Aarde, de diameter is 12.756 km en de afstand tot de zon is 149.597.870 km. Mars, de diameter is 6.794 km en de afstand tot de zon is 227.936.640 km. Jupiter, de diameter is 142.984 km en de afstand tot de zon is 778.412.010 km. Saturnus, de diameter is 120.536 km en de afstand tot de zon is 1.426.725.400 km. Uranus, de diameter is 51.118 km en de afstand tot de zon is 2.870.972.200 km. Neptunes, de diameter is 49.572 km en de afstand tot de zon is 4.498.252.900 km. Pluto, de diameter is 2302 km en de afstand tot de zon is 7.381 miljoen km.
B. Aan welke belangrijke kenmerken kun je planeten herkennen?
Planeten geven zelf geen licht, ze weerkaatsen licht van de zon daardoor kun je ze zien (natuurlijk niet altijd met het blote oog). Planeten kun je erg makkelijk herkennen aan de hemel, dat komt omdat ze constant van sterkte zijn. Planeten staan altijd op een plek aan de hemel waar je overdag de zon kunt zien. Een kenmerk van Mercurius is dat alleen Mercurius met een telescoop kan worden waargenomen. Het tweede kenmerk is dat de planeet donkere plekken heeft, het lijkt op een grote woestijn. Een ander kenmerk van Mercurius is dat het rotswanden heeft die 500 tot 1000 meter hoog en kilometers lang zijn. Kenmerken van Venus zijn dat het vergeleken met andere planeten erg veel op de aarde lijkt (de grootte, soortelijke massa en hoeveelheid energie die van de zon ontvangen wordt). Venus kun je ook herkennen doordat het oppervlak van Venus uit rotsen bestaat. Op de planeet is erg geen water en het is er enorm heet: Zo'n 480 C, zowel overdag als 's nachts. Als je door een telescoop naar Venus kijkt is de planeet alleen te zien als een witte schijf zonder duidelijke details, maar via ultraviolet licht is de structuur van de wolken te zien. Een ander bijzonder kenmerk is dat niet alleen
een 'dag' op Venus langer dan een omloop om de zon duurt, de planeet roteert ook in tegengestelde richting vergeleken met alle andere planeten. Aarde heeft natuurlijk ook kenmerken, het meest opvallende kenmerk van de aarde is de blauwe kleur. Die blauwe kleur wordt veroorzaakt door de atmosfeer van stikstof en zuurstof. Door deze samenstelling is er plantengroei. Zonder planten die voortdurend zuurstof zouden produceren, zou deze zuurstof zich namelijk allang verbonden hebben met andere elementen en zouden wij (de mensen) niet kunnen overleven. De aarde is hiermee momenteel de enige planeet waar met zekerheid leven op voorkomt. Jupiter's kenmerken zijn dat het de grootste planeet is van alle planeten. De planeet heeft een super snelle rotatie. Een uniek kenmerk op Jupiter is de 'Grote Rode Vlek', dat is ovaal met een diameter meer dan twee keer groter dan die van de aarde. Die vlek vormt de hoogste en koudste wolkenformatie op Jupiter. Saturnus staat ook wel bekend om de planeet met de ringen en is daarom erg bewonderd. De ringen bestaan uit kleine deeltjes die variëren van stofdeeltjes tot blokken van tientallen meters in doorsnee. Saturnus staat bekend als een koude planeet, dat komt door het overvloed aan ijs. De planeet is een reuzenplaneet, net als Jupiter. Ook deze planeet heeft een snelle rotatie. Uranus staat bekend om de blauwgroene kleur maar ook om de steenkoude temperatuur, de temperatuur boven het wolkendek is ongeveer 210. Een bijzonder kenmerk wat Uranus bijzonder maakt is de bizarre omwentelingsas, want in plaats van dat de planeet als de normale verticale rotatie as roteert doet de planeet dit horizontaal. De planeet draait dus rond als een wiel. Neptunus lijkt qua kenmerken op Uranus wat betreft de afmetingen, samenstelling van de atmosfeer en de rotatietijd, maar toch zijn er verschillen. Een kenmerk van Neptunus is de inwendige hittebron want de planeet straalt drie keer zoveel warmte uit als de planeet van de zon ontvangt. Ook al straalt de planeet veel warmte uit, is de warmte ver te zoeken. De temperatuur is daar ongeveer 220 C. Een opmerkelijk kenmerk is de Grijze Vlek die in het midden van de planeetschijf bevindt. Verder heeft de planeet acht manen. Een kenmerk van Pluto is dat het de kleinste planeet is van ons zonnestelsel. Het oppervlak van Pluto is ijsachtig, en het inwendige bestaat uit gesteente. Pluto is de enige planeet die geen bezoek heeft gehad van de aarde.
C. Wat zijn de voorwaarden voor kunnen leven op een planeet? Op dit moment worden de ontdekte planeten buiten ons zonnestelsel als onleefbaar beschouwd. De reden hiervoor is omdat ze te klein of juist te groot zijn, of omdat ze te ver van de zon staan (of te dichtbij). De voorwaarden om te kunnen leven op een planeet is in ons geval zuurstof, een niet te grote of te kleine planeet en een goede temperatuur waar we kunnen leven.
Maak jouw eigen website met JouwWeb